2008. november 11., kedd

Hangsúlyt a diákjogoknak!

- Országos Diákjogi Konferenciát tartott a MAKOSZ –


„A diákönkormányzatok kérdése nagyon fontos, törvényben van a helye!”- hangzott el az Országos Diákjogi Konferencián, melyet a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége és a Bihar Megyei Magyar Középiskolások Tanácsa szervezett hétvégén, Nagyváradon.

A diákönkormányzatok törvényi keretének fontosságát és a diákok véleménynyilvánításra való nevelését emelte ki Pásztor Gabriella, az Oktatási, Kutatási és Ifjúsági Minisztérium államtitkára, aki előadást tartott a 30 diákönkormányzatot képviselő résztvevőknek, „Szülők, tanárok, diákok érdekérvényesítő szerepe a XXI. század iskolájában” címmel.

A diákjogok gyakorlatba ültetéséről, dr. Jásper András jogász, a Diákközéletért Alapítvány alapítója tartott előadást, melyen a diákok képviselői sok kérdést tettek fel az érdekvédelem gyakorlatban való megvalósulásáról.

A szombati nap harmadik fontos témája a „nemzetközi kampány a diákjogokért” volt, Talpas Botond MAKOSZ Külügyi alelnök előadásában.

Az Obessu diákok érdekvédelmi jogait népszerűsítő nemzetközi kampányához a MAKOSZ is csatolakozott, így a következő hetekben számos megyében fórumokat szervez, illetve a diákok jogainak nemzetközi világnapján, november 17.-én egy felvonulást Kolozsváron..

A délután műhelymunkával telt, ahol a diákok 3 csoportra bontva diákjogi és érdekvédelmi kérdésekben foglaltak álláspontot és dolgoztak ki megoldásokat, mint például: mit várnak el a diákok  az iskolától, vegyes iskolák problémái, diáktanácsok vezető tanácsban való részvétele.

A program az Országos Ifjúsági Hatóság támogatásával valósulhatott meg. 

Derzsi Szabolcs
MAKOSZ – Tanügyért és diákjogokért felelős alelnök

Nincsenek megjegyzések: